Een 3D printer print prototypes of complete producten. Een FDM-printer, oftewel een fused deposition modeling printer, print met smeltbaar materiaal, zoals polymeren. Er wordt laagje bij laagje een object geprint. Als het polymeer de oppervlakte raakt blijft het plakken, net zoals elk polymeer laagje op het vorige polymeer laagje. Dit hard uit en creëert het uiteindelijke product.

Het ontwerp voor de 3D printer is ontwikkeld met CAD (computer-aided-design). Door CAD te gebruiken worden mogelijke fouten geïdentificeerd en gecorrigeerd voordat het printen zelf wordt ingezet.

Er is veel verscheidenheid aan materiaal dat gebruikt kan worden in een 3D printer. Elk materiaal heeft zijn karakteristieke eigenschappen zoals flexibiliteit, gewicht en afwerking. Het grootste gedeelte van onze prototypes wordt gemaakt uit PLA (poly lactic acid), een biologisch en biologisch goed afbreekbaar plastic.

Het grootste voordeel van 3D printen is de flexibiliteit dat het geeft. Alle geometrische vormen en complexe structuren kunnen worden geprint. Denk bijvoorbeeld aan holle onderdelen voor gewicht vermindering.

 Een ander voorbeeld is ons geprinte science fiction kasteel met vele details. Dit is op een Resin printer geprint. Deze gebruikt een hars die kan uitharden met behulp van UV licht. Door op specifieke locaties een klein beetje hars te laten uitharden kan er zeer precies (0.05mm) een 3D model gemaakt worden.

Oftewel alles is mogelijk met een 3D printer, geef ons een idee en wij maken het werkelijkheid. 

pasjeshouder
Tiny house design kit